Tovább fejlődik a Győri kapu

Miskolc látképe

Megosztás

Az elmúlt években számos kisebb-nagyobb fejlesztés valósult meg a Győri kapuban, de azzal, hogy Miskolc bekerült a 100 klímaserleges város projektbe, a térség fejlődése újabb lendületet vehet és egész Miskolcnak is példaként szolgálhat.

Simon Gábor a térség önkormányzati képviselője, valamint a Velünk a Város szövetség frakcióvezetője a Miskolc TV Kilátó című műsorában értékelte az elmúlt éveket és vázolta a jövőre vonatkozó terveket.

Az elmúlt időszakban megvalósuló EU-s projektek közül a Thököly-híd felújítását és bővítését emelte ki. A beruházás kapcsán már csak néhány kisebb munkafolyamatot kell ellátnia a kivitelezőnek. Simon Gábor véleménye szerint a a kialakított új forgalmi rend beállni látszik, mindössze némi finomhangolás és a kisebb hibák kijavítása maradt hátra a környéken.

A képviselő emlékeztetett: a belváros tehermentesítése és a gördülékenyebb kelet-nyugati irányú autós forgalom érdekében tavaly júliusban vette át a kivitelező a munkaterületet. De mint ismert, mindemellett a Kiss Ernő utcát a Wesselényi utca és a Damjanich utca között is kiszélesítették. Ahogy fogalmazott, a Thököly-híd és környéke olyan volt, mint egy “trombózis a szervezetben”, amit azonban orvosolni tudtak a híd kiszélesítésével és a kanyarodósávok kialakításával.

Hozzátette: napjainkra a gépjárművek száma olyannyira megnövekedett a városban és a városrészben, hogy lehetetlenség a parkolók számával egyenes arányban lekövetni azt. Ugyanakkor – emelte ki – ez nem jelenti azt, hogy azok kapacitását ne bővítenék folyamatosan: éppen ezért számos parkolóhelyet létesítettek az elmúlt időszakban is a Thököly és Aba utcán.

Miként hangsúlyozta: nem csak a parkolók építését folytatják, de a lakosság bevonásával a Vászonfehérítő utca forgalmi rendjén is készek módosítani a könnyebb haladás és parkolás érdekében. 

Szerdán 17 órakor az Ifjúsági Házban tartandó fórum dönthet arról, hogy az utca egy bizonyos szakaszát egyirányúsítják-e. Leszögezte: habár a rendőrség és a közlekedési szakemberek egyértelműen támogatnák azt, végső soron a helyieknek kell kimondaniuk, mit szeretnének.

Végül szó esett a jövőre vonatkozó tervekről és víziókról is.

Simon Gábor óriási jelentőségűnek tartja, hogy a 100 klímasemleges és intelligens város missziójának segítségével egy olyan projektbe vonják be a választókörzetét aminek során a városrész lakóingatlanjai mellett az ottani intézmények és a helyi vállalkozások épületeit is felmérhetik a szakemberek.

A képviselő szerint a Győri kapu az épülettípusok vonatkozásában kiválóan modellezi le Miskolc szinte egészét, így a kétéves program végeztével kirajzolódó adatok számos hasznos adalékkal szolgálhatnak majd a településre vetítve.

A politikus szerint a kísérleti projekt sikere esetén olyan további EU-s források áramolhatnak majd célirányosan a városrészbe, melyek az ottani fűtési rendszerek átalakításával, az újabb zöldfelületek kialakításával és a közlekedés újraszervezésével megalapozhatják, hogy a Győri kapu károsanyag-kibocsátását tíz-húsz éven belül a nullára szorítsák.

A Kilátó teljes adását itt nézhetik meg:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek